Goji (Lycium barbarum), to wiecznie zielony krzew, rosnący w dolinach Himalajów, wydaje niewielkie, czerwone owoce. Napoje sporządzane z jagód goji, uznanych za superowoc, są znane w Japonii, Chinach i Mongolii od blisko dwóch tysięcy lat, jako wzmacniające odporność, silnie energetyzujące i wysoce odżywcze środki podnoszące witalność i hamujące procesy starzenia się organizmu.
Ekstrakty z organicznie uprawianych owoców goji, stosowane w kosmetyce, zawierają duże ilości łatwo przyswajalnych witamin i flawonoidów, aminokwasów i polisacharydów, doskonałych stymulatorów procesów metabolicznych. Zasobne w beta karoten, witaminę C, witaminy z grupy B, E, niezbędne dla zdrowia minerały, nienasycone kwasy tłuszczowe, rzadkie pierwiastki śladowe i aminokwasy, stanowią wymarzony składnik naturalnych kosmetyków dla wrażliwej, zmęczonej cery dojrzałej, zanieczyszczonej i pozbawionej witalności.
Kosmetyki zawierające odpowiednią ilość cennego ekstraktu z jagód goi są znakomitym narzędziem do pielęgnacji cery wymagającej stymulacji biologicznych procesów oczyszczania cery, syntezy kolagenu i naturalnej odnowy. Zapobiegają powstawaniu zmarszczek, przebarwień oraz utracie elastyczności i witalności skóry. Doskonale utrzymują wilgotność wierzchnich warstw skóry a przede wszystkim świetnie chronią cerę przed starzeniem, w trudnych warunkach współczesnego życia, dostarczając jej naturalnej energii do odpierania ataków wolnych rodników, wytwarzanych m.in. przez promieniowanie UV.
Wąkrota azjatycka (Centella asiatica), zwana też gotu kola, rosnąca w Indiach oraz innych krajach Azji, od dawna zajmuje poczesne miejsce wśród roślin wielce zasłużonych w pielęgnacji cery dojrzałej, skłonnej do podrażnień, z osłabioną odpornością i witalnością.
Ekstrakt z korzenia wąkroty zawiera trójperteny, glikozydy, aminokwasy, witaminy i kwasy organiczne, działa przeciwzapalnie, zapobiega powstawaniu obrzęków, zasinień i podrażnień. Łagodzi, goi i koi drobne urazy skóry, np. po ukąszeniach owadów. Poprawia krążenie w skórze i układzie nerwowym, wspomagając leczenie chorób skóry o podłożu psychosomatycznym, takich jak trądzik, opryszczka czy pokrzywka.
Wąkrota zawarta w kosmetykach wywiera niezwykle korzystny wpływ na syntezę kolagenu, elastyny i włókien podporowych, wzmacnia także strukturę naczyń krwionośnych, zapobiegając ich pękaniu oraz tworzeniu się zmarszczek. Stymuluje prawidłową, biologiczną odnowę komórek skóry i poprawia odporność na choroby, łagodzi zapalne stany trądziku, stres oksydacyjny oraz liczne objawy starzenia. W okolicach oczu likwiduje obrzęki i zasinienia.
Cera pielęgnowana kosmetykami z odpowiednią zawartością rośliny Centella asiatica staje się młodsza, zdrowsza, gładsza i odporniejsza na szkodliwe czynniki.
Ruszczyk kolczasty (Ruscus aculeatus), inaczej myszopłoch, to wiecznie zielony krzew rosnący w Azji i Europie Południowej. Żeńskie kwiaty wydają jagody a ekstrakty z kłącza i korzenia tej rośliny są znane w fitoterapii od starożytności.
Roślina zawiera saponiny, podobne w działaniu do sterydów, fitosterole, nienasycone kwasy tłuszczowe i enzymy wielce pożyteczne dla skóry cienkiej, nadwrażliwej, o kruchych, pękających naczynkach. Ruszczyk likwiduje teleangiektazje, obkurcza naczynka, poprawia krążenie płynów ustrojowych, zapobiegając zastojom krwi i limfy. Uwalnia noradrenalinę, ułatwiając relaks ciała.
Kosmetyki z zawartością ruszczyka wzmacniają naczynka, zmniejszają obrzęki, rozjaśniają zasinienia, poprawiają krążenie podskórne krwi i limfy, wspierając terapię cellulitu oraz eliminując pajączki i plamy. Zmniejszają znacznie nadwrażliwość cery naczynkowej na niekorzystne bodźce.
Szałwia muszkatołowa (Salvia sclarea) jest rośliną dwuletnią. Rośnie w Polsce, Europie Południowej i Azji. W przemyśle spożywczym i kosmetyce wykorzystuje się nadziemne partie rośliny, a zwłaszcza liście, z których ekstrakty są zasobne we flawonoidy, pochodne triterpenowe oraz olejek eteryczny, o znanym działaniu przeciwpotnym, przeciwskurczowym i stymulującym apetyt. Znane są także właściwości antyseptyczne szałwii, a śluzy z jej nasion znalazły zastosowanie już w Średniowieczu do łagodzenia chorób oczu.
Szałwia jest także dobrym środkiem na wyczerpanie, znana jest jej zdolność do regulowania cyklu miesiączek i wzmacniania systemu nerwowego.
Ekstrakty z szałwii są powszechnie wykorzystywane przy produkcji wermutów, win reńskich i rozmaitych napojów aromatycznych.
W kosmetyce szałwia muszkatołowa oddaje cenne usługi w produktach nawilżających: przywraca i zatrzymuje wodę w naskórku, zwiększając poziom nawilżenia skóry a także chroniąc warstwę wierzchnią naskórka przed transepidermalną utratą wody, lecz
nie zmienia funkcji barierowych skóry.
Ostatnie badania wykazały, iż reakcją szałwii muszkatołowej na stres wodny jest silne, natychmiastowe, 24-godzinne działanie nawilżające.
Kosmetyki z odpowiednią zawartością ekstraktu tej rośliny stanowią idealny produkt nawilżający do pielęgnacji cery suchej, starzejącej się oraz każdego rodzaju cery osób przebywających w warunkach ekstremalnych, czy to klimatycznych, czy uprawiania sportów wyczynowych.
Kakaowiec (Theobroma cacao) jest niewysokim drzewkiem, rosnącym w tropikalnym klimacie na ekologicznych plantacjach, jego owoce w postaci strąków zawierają trzydzieści do czterdziestu nasion w kształcie fasolki, z których po fermentacji, suszeniu i prażeniu uzyskuje się surowiec, zwany kakao. Właściwości lecznicze kakao zostały odkryte dawno temu przez Majów i Azteków. W starożytnej Europie kakao uznano za „pokarm bogów”, początkowo służyło jako napój dodający energii i poprawiający nastrój, z czasem doceniono jego inne korzystne właściwości .
Ekologiczny ekstrakt kakaowca stosowany w kosmetyce zawiera polifenole oraz flawonoidy: teobrominę, kofeinę i teofilinę, substancje pobudzające krążenie krwi i wzmacniające naczynia krwionośne. Kakao jest także zasobne w liczne antyoksydanty, które tworzą ochronę przed wolnymi rodnikami, zwłaszcza wytwarzanymi przy promieniowaniu UV. Przeciwdziałają one stanom zapalnym skóry i zapobiegają rozszerzaniu się naczyń krwionośnych.
Niedawno odkryto też inne zalety ekstraktu z kakaowca: flawonoidy wpływają korzystnie na metabolizm tkanki tłuszczowej, jednocześnie przedłużając wydzielanie relaksującej noradrenaliny. Istotne jest też ich powinowactwo do włókien podporowych skóry, bogatych w prolinę, tj do kolagenu i elastyny. Wyniki tych badań zainspirowały producentów do tworzenia kosmetyków wspierających pielęgnację i zabiegi odmładzania, odchudzania, antycellulitowe i ochronne przed fotostarzeniem.
Mango (Mangifera indica) jest długowiecznym drzewem, owocującym niekiedy ponad 300 lat, rosnącym w południowej Azji i Birmie. Ze względu na wartości odżywcze miąższ mango był używany do wzmacniania pracy serca i zapobiegania anemii.
Miąższ owoców, z którego pozyskuje się ekstrakt ekologiczny zasobny jest w karotenoidy, kwasy tłuszczowe, oligosacharydy (sacharoza, glukoza, fruktoza), kwasy organiczne AHA, jabłkowy i cytrynowy, witaminy C, A, B i E oraz niezbędne dla zdrowia minerały:, m.inn potas i żelazo.
Kosmetyki zawierające ekologiczny ekstrakt ze świeżego miąższu owoców mango doskonale nawilżają i regenerują cerę, poprawiając jej naturalne funkcje i chroniąc skórę przed starzeniem. Kwasy AHA wspierają nawilżanie skóry i ułatwiają złuszczanie naskórka. Oligosacharydy redukują odwodnienie skóry, zatrzymując wodę w naskórku, witaminy C i niacyna (Wit. B3), stymulują procesy syntezy kolagenu, przeciwdziałając powstawaniu zmarszczek. Zasobność mango w cenne substancje poprawia także ochronę antyoksydacyjną, przeciwdziałając oznakom fotostarzenia. Cera pielęgnowana kosmetykami z zawartością ekstraktu z owoców mango zostaje wygładzona, przebarwienia ulegają rozjaśnieniu, karotenoidy poprawiają koloryt i elastyczność skóry, wzrasta także odporność na szkodliwe działanie promieni UV.
Liście z drzewa oliwnego (Olea europaea) były znane już w starożytnej medycynie. Chroniły przed dolegliwościami serca oraz przed chorobami wywoływanymi przez grzyby, wirusy i bakterie. Do dzisiaj stanowią podstawę diety i lecznictwa olimpijskich sportowców.
Wyciągi ekologiczne z liści drzewa oliwnego stosowane obecnie w medycynie naturalnej , znalazły także uznanie w kosmetyce. Głównym ich składnikiem aktywnym jest oleoeuropeina, należąca do grupy bioflawonoidów, bogata w polifenole .
Wyciąg z liści oliwnych jest przede wszystkim niezwykle silnym antyoksydantem, zdolnym do redukowania wolnych rodników różnego pochodzenia. Bardzo skuteczny w regenerowaniu skóry, wspomaga procesy naprawcze, zwłaszcza po działaniu promieni UVA, zapobiegając utlenieniu lipidów w błonach komórkowych.
Znana jest także jego skuteczność antybakteryjna, przy całkowitym braku toksyczności. Kosmetyki z zawartością odpowiedniej ilości tego wyciągu przyspieszają gojenie się skóry, obniżają jej reaktywność na szkodliwe bodźce i chronią komórki skóry przed stresem oksydacyjnym. Szczególnie korzystnie wpływają na odnowę kolagenu.
Poprawiają elastyczność skóry, skutecznie ją nawilżają, rozjaśniając przebarwienia.
Cera pielęgnowana kosmetykami z zawartością wyciągu z liści drzewa oliwnego jest znakomicie zrewitalizowana i świetnie chroniona przed działaniem szkodliwych bodźców, dzięki czemu na długo zachowuje doskonałą kondycję i młody wygląd.
Pączki kaparów (Capparis spinoza) pochodzące z drzew, krzewów lub pnączy tej rośliny, dojrzewającej na słońcu w ciepłych krajach, znane są od dawna ze swoich walorów smakowych.
Ekstrakt z pączków kaparów stosowany w kosmetyce zawiera, jak wszystkie pączki roślin, tkankę wzrostu, będącą zalążkiem całej rośliny. Pączki kaparów są zasobne w błonnik, proteiny, rzadkie witaminy K, B6, C, kwas foliowy, mikroelementy oraz korzystne dla skóry minerały: miedź, mangan, selen, magnez, żelazo i wapń. Rutyna w tym ekstrakcie pełni rolę ochronną przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Kosmetyki z zawartością ekstraktu z pączków kaparów są zalecane do pielęgnacji cery nadwrażliwej, zmęczonej nadmiernym opalaniem oraz delikatnej skóry dziecięcej.
Wspierają odmładzające zabiegi pielęgnacyjne dla delikatnej i cienkiej cery dojrzałej, zapobiegając podrażnieniom, stanom zapalnym i alergii.
Pączki jarząba domowego (Sorbus domestica) pochodzą z drzew rosnących w Europie, zachodniej Azji i północnej Afryki. Stosowane w medycynie antycznej, jako medykament likwidujący obrzęki, regulujący mikrokrążenie.
Ekstrakt ekologiczny z pączków jarząba stosowany w kosmetykach zawiera kwasy nukleinowe, witaminy, pierwiastki śladowe oraz fitohormony, koncentrując energię życiową rośliny. Kosmetyki zawierające cenne substancje pączków jarząba poprawiają mikrokrążenie krwi i limfy oraz wzmacniają naczynia krwionośne, wykazując zalety drenażu limfatycznego.
Kosmetyki z tym ekstraktem wspaniale pielęgnują delikatną skórę wokół oczu, zmniejszają obrzęki i zasinienia, a także wydatnie wspierają zabiegi antycellulitowe, regulując mikrokrążenie płynów ustrojowych, zapobiegając starzeniu się skóry oraz pogłębianiu się objawów cellulitu.
Pączki buku (Fagus sylvatica) są najbardziej znanym, wszechstronnym medykamentem, stosowanym już w antycznej medycynie. Pączki te zawierają garbniki, śluzy, pektyny, cukry, fitohormony, fitosterole, flawonoidy, kwasy organiczne, witaminy i olejki eteryczne oraz całą skarbnicę substancji potrzebnych skórze do zachowania młodzieńczej kondycji.
Cenne substancje zawarte w pączkach buku wykazują działanie przeciwalergiczne, odkażające i odtruwające. Napary, odwary oraz intrakty z pączków buku używa się przy leczeniu rozmaitych chorób skóry, trudno gojących się ranach, łojotoku a także do usuwania nadmiernej potliwości.
Ekstrakt z pączków buku stosuje się w kosmetykach odmładzających, do cery niedotlenionej, odwodnionej, wrażliwej, skłonnej do zmarszczek, podrażnień i alergii. Kosmetyki z odpowiednią ilością ekstraktu z pączków buku doskonale regenerują, odżywiają i dotleniają dojrzałą cerę, wymagającą odnowy biologicznej.